www.dnevnosti.com

Menu & Search

focaccia – recept

November 29, 2017

Kada gledam neki recept na netu uvek tražim najjednostavniji, najbrži, i sa najlepšom slikom da prikaže kako je to ispalo.

Znam da sam zahtevna, ali realno ako je ružno ispalo jelo na slici ne mogu da verujem u kvalitet recepta. Na kraju kada i uspem da nađem neki, ja ga još više uprostim, promenim neki sastojak, i obavezno smanjim količinu ulja i šećera (to sve lopatom sipa)

Kupila sam novu gumenu modlu za rernu i zato je focaccia, koju inače pravim u obliku veknica ovog puta u obliku domaćinskog hleba.

Predpostavljam da ću u narednom periodu praviti sve četvrtastog oblika dok mi ne dosadi i vratim se na okruglu. No generalno za ovaj hleb nije potrebna nikakva modla.

Imam dve različite mere koje pravim tj jedna je upola manja nego druga ali sam neke stvari zadržala u istoj količini u obe:

-350g brašna (tip 500)  (za pola mere 150g)

u principu koje god tog momenta imam kod kuće, iskreno nikad nisam videla neku veliku razliku

-200g integralnog raženog brašna (za pola mere 100)

-10g suvog kvasca (1 kesica) (za pola mere ostavim isto)

-kašika maslinjaka  (za pola mere može isto)

-kašičica soli, i kašč. šečera

-3,5 – 4dl mlake vode (za pola mere 2dl)


Prvo pomešate sve praškaste sastojke, zatim malo maslinjaka i tek onda dolivate vodu.

Što se tiče količine mlake vode, ne suknem odmah sve, već pomalo, i sve vreme mešam i time vidim da li mi i koliko još vode treba, nekad se desi 4, nekad se desi 3, ko zna kako i što ali tako je.

Kada zamesite sve, ostavite u toj čantri u kojoj ste napravili, uzmite krpu i pokvasite toplom vodom i prekrijte ali tako da testo ne dodiruje krpu. Ako imate grejanje stavite pored radijatora, ja sam celo leto držala ispod lampe jer imam trip da će lepše da se nadigne. Tada već možete da uključite rernu na 200c.

Nakon nekih 20min proverite testo, i ako se nadiglo izgnjavite ga još jednom i ostavite još desetak minuta. (sve ovo može i duže da stoji neće mu se ništa desiti čak će i lepše biti ali moj problem je uvek što se prekasno setim da nemam hleb, a Stra glaaadan. Tako da vam ovo sve pričam u najkraćem a najefikasnijem vremenu )

Elem,  posle tih minimalnih pola sata, iscepkajte na par komada testo i možete da napravite u obliku štapića, veknica, možete ceo hleb da ostavite tako kakav je (ja obično razrežem nožem dva puta po sredini jer je predebelo testo onda) a možete i u neku modlu.

Pobacajte malo ruzmarina preko da zamiriše, možete da ubacite naseckane masline ili neki drugi sastojak koji vam padne na pamet.

Meni je rešetka u rerni uvek na sredini i to retko kad menjam, tako je i ovde,

Hleb u zavisnosti od toga u kom sam ga obliku i debljini stavila u rernu, proveravam nakon 15-20-25min u principu bude gotov nakon 20minuta.

Ako niste sigurni, pogledajte kako izgleda ispod, ako je rumeno i ispod- kul smo,

I ako i dalje niste sigurni- cepnite deo ili razrežite po sredini i proverite.

To bi bilo to, ostalo je praksa.


 

Teodora Karamarkovic
Pogledajte i ove postove
Kinezi sa ananasom i kikirikijem

Kinezi sa ananasom i kikirikijem

*video se nalazi na kraju recepta*   Svaki put kada…

Kolač sa crvenim voćem

Kolač sa crvenim voćem

Za kolač sa crvenim voćem potrebno vam je: brašno (200g/2šljc) gusti…

Skvoš

Skvoš

Zorka je na nekoj malo zajebanoj dijeti, tako da se…

Ostavi komentar na ovaj post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 − 4 =

Type your search keyword, and press enter to search