www.dnevnosti.com

Menu & Search

dedine pečurke, i šta s njima

December 6, 2017

Pišem nakon pola flajke ovog portugalskog vina, tako da mi nemojte zameriti..btw ovo vino sam pila u Lisabonu prošle godine i mogu vam reći da je tamo bilo mnogo slađe kad je bilo 3 evra jeftinije.

Kad sam išla pre neki dan do bake i deke, matori mi je uvalio kesetinu šampinjona (po njegovom-samo malo sam ti kupio), to malo je potrajalo tri dana lupanja glave u šta više da ih gurnem ja ne mogu make it go away.

Ovaj sos sam izmislila prošle godine kada sam kupila sve moguće gljive sa kalenića da bi preko njih slikala moju ruku sa vereničkim prstenom i time „objavila veridbu“ na instagramu, iako smo mi već zakazali venčanje u opštini nedelju dana pre toga.. E pa tad isto nisam znala šta da radim sa svime i onda sam samo krenula da ubacujem stvari u tiganj dok nisam postigla luxurious ukus skupih restorana.

Šta sam sve našla u frižideru, plus dedini darovi:

-neutralna pavlaka ( bez nje ništa)

-sušeni vrganji

-sušene bukovače

-šampinjoni (beli, braon, koji god)

-sušeni paradajz

-malo seckanih oraha (isto paket od dede)

-začini ( beli luk u prahu a može i svež, so, biber)

Inače, malopre sam pročitala da šampinjoni ne treba da se peru vodom nego da ih kao obrišeš maramicom??? Hell no sestro ima da ih operem od zemlje, i ručica koje su ih brale pa makar izgubila pola ukusa kao što piše. Elem, da krenemo:

Operemo čurke (čime god želite), naseckamo, bacimo na već zgrejan tiganj sa malo malo maslinjaka, dodajemo začine, kako kreću da cvrče dodajemo neutralnu (imam posle da kažem nešto o neutralnoj), dodajemo sušeni paradajz, vrganje i bukovače. Kad moji donesu iz italije imam sušeni paradajz u tegli u ulju i to je predivno, nažalost sada nemam to, ali sam našla tetku na Kalencu koja prodaje kutijicu sušenog (bez ulja) za ~180 dinara per 100g i super je. Tetka se nalazi ispod mesare koja je u centru kalenića. Anw, ako imate dodajte i seckanih oraha malo iii na blagoj vatri krčkajte  i mešajte dok sos ne dobije divnu sočnu braonkastu boju, ako treba dodajete još neutralne po želji.

E da, kad smo kod toga probala sam novu neutralnu jer je u Tempu bila iste cene kao imlekova, talijanska je zove se Gran Cucina i na  biljnoj je bazi. Ja sam uvek skeptična sa tim „biljnim“ proizvodima, obično se ispostavi da su deset puta masniji nego obični. Što je i u ovom slučaju bilo tru. Kad sam rekla nova mislila sam prvi put je probam, pošto uvek uzimam president ili imlek. Mislim super je ova ali baaš je hevi gusta i jaka.

 

Da sumiram sve, vrlo jednostavan recept – samo dodajete svašta u tiganj i ne mora dugo da se prži.. Onda taj sos možete da bacite na špagete ili pirinač ili piletinu. Works everytime. Evo danas sam pržnula i piletinu i sa sosom bacila na integralni pirinač.

***Dodajte neku salatu kao pride da se malo izbalansira sa ovim jelom pošto je dosta težak ukus tama malo da vas osveži kiseli salat sa paradajzom.

Teodora Karamarkovic
Pogledajte i ove postove
Kinezi sa ananasom i kikirikijem

Kinezi sa ananasom i kikirikijem

*video se nalazi na kraju recepta*   Svaki put kada…

Kolač sa crvenim voćem

Kolač sa crvenim voćem

Za kolač sa crvenim voćem potrebno vam je: brašno (200g/2šljc) gusti…

Skvoš

Skvoš

Zorka je na nekoj malo zajebanoj dijeti, tako da se…

Ostavi komentar na ovaj post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − seven =

Type your search keyword, and press enter to search